7 rzeczy, których pewnie nie wiesz o cydrze! + KONKURS

Złote dodatki do mieszkania (i nie tylko) {mini-przegląd dekoracji w kolorze gold and white} Z O B A C Z

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza, że zaczyna się sezon na jabłka. Nie wiem jak wy, ale u mnie zapas musów jabłkowym musi być spory. Nic tak nie sprawdza się na zimne, długie wieczory niż ciepła szarlotka. Ale skoro mowa o jabłkach, to nie można też nie wspomnieć o cydrze. Dzisiaj jednak nie będę częstować Cię żadnym alkoholem. Dzisiaj chciałam Ci zaserwować kilka ciekawostek na temat cydru, o których pewnie nie wiedziałaś, a także zaprosić na ciekawy konkurs.

7 rzeczy, których pewnie nie wiesz o cydrze?


1.Stary jak Cydr 

Cydr w Polsce od niedawna zyskuje na popularności. Ale ten napój wcale nie jest nowością. Ba, można powiedzieć, że jest bardzo stary. Pierwszą w Polsce wzmiankę o cydrze, zwanym także jabłecznikiem, można znaleźć w książce z przepisami Krescencjusza z 1571 r. Natomiast w 1588 r. kalwiński pisarz Anzelm Gostomski w pracy „Gospodarstwo” namawiał, by porzucić wina na rzecz tego napoju. Najwcześniejsze zapiski dotyczące picia cydru pochodzą z 55 roku p.n.e. kiedy to Rzymianie pojawili się na terenie Brytanii. Dużą rolę w jego produkcji odegrały klasztory - właściwie każdy posiadał własne sady i winnice. Podobno jednak cydr pito znacznie wcześniej - już w II tysiącleciu p.n.e. wytwarzano go w Chinach i Egipcie.


2.Chrzest w cydrze

Wyobraź sobie, że w XIV wieku dzieci chrzczono w cydrze. W tamtym czasie woda była bardzo zanieczyszczona i zanurzenie w niej malutkiego dziecka groziło wieloma chorobami. Użycie cydru wydawało się bardziej higieniczne, a że był on tanim trunkiem zaczęto właśnie nim chrzcić niemowlęta.


3. Cydr jako środek płatniczy

W dawnych czasach (głównie w Anglii) powszechną tradycją było opłacanie cydrem robotników pracujących u gospodarzy. Typowa zapłata wynosiła 4 kufle dziennie, a  w okresie sierpniowych sianokosów dochodziła nawet do 6-8. W roku 1887 uznano jednak tez zwyczaj za niezgodny z prawem.


4. Cydr jako środek leczniczy

"Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie" - tak brzmi jedno z angielskich powiedzeń. Jabłka rzeczywiście bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Mają wysokie stężenie związków fenolowych, które pomagają zapobiegać m.in. chorobom serca, a kwas ursolowy (triterpenoid) hamuje wzrost komórek rakowych.  Pół litra cydru zawiera też taką samą ilość przeciwutleniaczy co np. kieliszek czerwonego wina. Poza tym znajdziemy w nim kwasy, które pomagają w zwalczaniu infekcji grzybiczych i bakteryjnych, jak również przynoszą ulgę podczas bólu stawów. Warto zauważyć, że do produkcji cydru używane są jabłka nieobrane, a to właśnie w skórce znajduje się najwięcej dobroczynnych składników. Poza tym jabłka uprawiane z myślą o produkcji cydru charakteryzują się większą zawartością antyoksydantów niż jabłka deserowe. Więcej ciekawostek o zdrowotnych zaletach cydru możesz znaleźć tutaj. Te zdrowotne właściwości cydru znane są nie od dziś. W przeszłości już Kapitan Cook podczas swoich wypraw korzystał z niego, aby leczyć szkorbut, a na początku XIX wieku, cydr był reklamowany jako lekarstwo na dnę moczanową. Był też uważany za specyfik poprawiający urodę oraz wzmacniający organizm. Mimo tych zdrowotnych zalet warto jednak pamiętać, że, choć niskoprocentowy, to jednak jest to napój alkoholowy i należy zachować umiar, a w ciązż oczywiście unikać. Co z tego, że poczujesz się lepiej, jeśli wpędzisz się w alkoholizm? :)

 7 rzeczy, których pewnie nie wiesz o cydrze? cydr jako środek leczniczy


5. Cydr a długowieczność.

Będąc już w temacie zdrowia warto przytoczyć "Rozprawę o cydrze" napisaną przez Johna Worlidge w 1676r. Czytamy tam m.in. „Stałe użycie tego napoju jest niepodważalnym pożytkiem dla zdrowia, konserwuje pijącego go w sile i witalności nawet do bardzo późnego wieku.” Tezę tę może potwierdzać przypadek prezydenta Johna Adamsa. Podobno wierząc, że cydr zapewnia długowieczność pijał kufel cydru codziennie do śniadania. Dożył 91 lat - to zasługa cydru czy dobrych genów? Pewnie się nie dowiemy.


6. Cydr nie zawiera glutenu

Ponieważ cydr produkowany jest z jabłek, nie znajdziemy z nim ani grama glutenu. To jest bardzo dobra wiadomość dla chorych na celiakię, którzy nie mogą się skusić na tradycyjne pszeniczne piwo.


7 rzeczy, których pewnie nie wiesz o cydrze? cydr nie zawiera glutenu


7. Cydr przydatny w kuchni

Cydr mimo, że jest bardzo smaczny prosto z butelki (podobno najlepiej pić w temperaturze pokojowej, a nie schłodzony), to jednak można wykorzystać go na wiele sposobów. Idealnie sprawdza się jako dodatek do dań głównych i deserów. Zachęcam więc do eksperymentów w kuchni podrzucając kilka ciekawych przepisów.


DESERY





Galaretka z cydru
 
PRZEPIS: panitereska.pl



Szarlotka z cydrem
 



Szybkie placki z cydrem

PRZEPIS: kalorycznie.org



Zabajone z cydrem

PRZEPIS: poracoszjesc.pl



Cydrowe pączki




Galaretki owocowe z cydrem



DANIA GŁÓWNE





Udka marynowane w cydrze
 



Dorsz zapiekany w cydrze
 
PRZEPIS: maxkuchnie.pl



Kacze udka w cydrze




Wieprzowina marynowana w cydrze




Risotto z grzybami i cydrem




Delikatny kurczak w cydrze

PRZEPIS: chillibite.pl

PIECZYWO:




Chleb razowy z cydrem



A ty lubisz cydr? Stosujesz go także w kuchni? A może dopiero Cię zachęciłam?


Dzisiejszym wpisem chciałam Cię też zaprosić do udziału w ciekawym konkursie. Wystarczy zagłosować na ulubiony produkt winiarski i odpowiedzieć na proste pytanie. Do wygrania m.in walizka Wittchen i... A sama sprawdź! Oczywiście dzisiaj przedstawiony Cydr także bierze udział w tym konkursie. Jeśli się skusisz, zajrzyj na konkurswiniarskiprw.pl.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jestem wdzięczna za każdy pozostawiony komentarz - to niezwykle motywuje do dalszego pisania!